Objektivi za industrijske kamere

Pomembni faktorji pri izbiri objektiva

V sistemu strojnega vida objektiv igra enako vlogo kot oči pri vidu človeka. Slikovni senzor kamere zajame sliko, ki jo objektiv fokusira. Zato je po izbiri primerne kamere zelo pomembno, da izberemo tudi kompatibilen objektiv. Eden od prvih faktorjev, na katere moramo biti pozorni, je velikost slikovnega senzorja izbrane kamere. Če smo izbrali kamero s senzorjem velikosti ¾”, potem mora biti tudi objektiv narejen za uporabo ali vsaj primeren za uporabo s senzorjem te ali večje diagonale.

Drugi pomemben kriterij je velikost piksla. Če izberemo kamero z visoko ločljivostjo, na primer 5496×3672 pikslov, katere senzor ima diagonalo 1”, je velikost slikovne točke 3 mikrone. Velikost slikovne točke je običajno navedena na podatkovnem listu kamere. Manjša, kot je velikost slikovne točke, bolj mora biti objektiv kvaliteten, sorazmerno s tem pa se dvigne tudi cena. Kvaliteto kamere kaže tudi njena svetlobna vrednost, ki označuje, koliko svetlobe objektiv prepusti do slikovnega senzorja. Zelo dobri objektivi imajo vrednosti F2.0 ali celo manj. Ta lastnost je pomembna predvsem, če želimo sistem uporabljati v razmerah, kjer svetlobe ni veliko ali pa so časi osvetlitve zelo kratki (kot npr. pri premikajočih se predmetih ali hitrih pojavih).

Pred izbiro objektiva moramo imeti še nekaj podatkov o opazovanem objektu/površini. Za izračun žariščne razdalje, ki je naslednji pomembni faktor za izbor primernega objektiva, potrebujemo poleg velikosti slikovnega senzorja kamere še podatek o oddaljenosti opazovane površine ali objekta, ter horizontalno in vertikalno dolžino vidnega polja.